Mengurangkan Kekerapan Anak Demam Atau Jatuh Sakit

Adalah normal sekiranya anak demam, selesema, batuk atau jatuh sakit kerana itu merupakan tindakbalas badan mereka terhadap virus.. Namun begitu, jika didapati anak terlalu kerap jatuh sakit, ini menandakan bahawa sistem pertahanan anak anda sangat lemah.. Sistem pertahanan badan anak anda dapat ditingkatkan dengan mengajar dan mengajak mereka mengamalkan gaya hidup yang sihat.. Pengambilan makanan yang seimbang sangat penting pada anak-anak supaya tubuh badan mereka mendapat nutrisi yang secukupnya..

Walau bagaimanapun, seperti yang biasanya terjadi, anak-anak amat memilih dalam soal makanan.. Ada yang tidak suka makan sayur-sayuran, bijiran, daging, makanan laut dan sebagainya, bergantung pada kesukaan anak dan penerimaan mereka terhadap makanan tersebut..

Anak saya, Mia juga tidak terkecuali dalam soal ini.. Mia amat memilih dalam soal pemakanan, sayur-sayuran langsung tidak disentuhnya.. Kalau nasi pula, Mia cuma minat makan nasi goreng sahaja.. Tapi Alhamdulillah, Mia suka makan ikan dan ayam.. Namun, cukupkah khasiat dan nutrisi dalam tubuh badan Mia dengan hanya memakan makan yang saya sebutkan tadi?

Sebab itulah, saya memberi Mia makanan tambahan atau supplement sebagai pelengkap nutrisi dalam badan..Nutrisi yang lengkap adalah penting supaya sel-sel dalam badan anak dapat berfungsi dengan baik termasuk sel-sel pertahanan badan mereka.. Alhamdulillah, saya mendapati Mia sememangnya kurang jatuh sakit sepanjang mengamalkan pengambilan supplement Shaklee.. Sekiranya jatuh sakit atau demam sekalipun, proses penyembuhan Mia amat cepat sekali, kadang-kadang hanya demam untuk 1 malam sahaja..

InsyaAllah, semoga dengan usaha dan diiringi doa, kekerapan anak untuk jatuh sakit dan dijangkiti virus akan dapat dikurangkan..

Antara supplement Shaklee yang dicadangkan:

#1 OMEGA GUARD

  • Meningkatkan dan mengawal sistem imun
  • Menyihatkan paru-paru
  • Mengurangkan alergi/ekzema
  • Mengurangkan asma
  • Mengandungi DHA yang merupakan nutrien utama untuk otak yang membantu tumbesaran & perkembangan otak. DHA juga dapat meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran

#2 MEAL SHAKES

  • Mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat
  • Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah, imunisasi
  • Mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses tumbesaran
  • Mengandungi vitamin A, E, C, Zink dan Selenium yang merupakan agen anti-oksida yang bertindak melawan penyakit

“MIAQAISARAH”

017-202 3543

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s