Home Made Ice Cream Yang Berkhasiat

Tak sangka pula status saya di Facebook beberapa hari lepas menarik minat beberapa orang rakan saya yang juga penggemar aiskrim.. Rata-ratanya bertanyakan mengenai acuan comel berwarna-warni yang saya beli di IKEA hujung minggu lepas.. Kalau tak silap saya, harganya lebih kurang RM 5.90 sahaja.. So, di sini saya akan share cara nak buat aiskrim berkhasiat yang bersih, suci lagi murni kerana dah tentunya ianya dibuat di rumah sendiri..

Slide2#1  Bahan-Bahannya:

  1. Milo
  2. Meal Shakes
  3. Air Masak (Suhu Bilik)
  4. Shaker (sekiranya tiada, boleh menggunakan sudu sahaja untuk mengacau)
  5. Acuan Ice-Cream
11
Antara bahan-bahan yang diperlukan..

#2  Cara-Caranya:

12
1. Masukkan air masak (bersuhu bilik) ke dalam bekas Shaker..
13
2. Masukkan 3 sudu besar Meal Shakes Shaklee..
14
3. Masukkan 2 sudu besar milo..
15
4. Tutup shaker dan goncang sehingga sebati..
16
5. Masukkan sebatian milo dan Meal Shakes ke dalam acuan Ice Cream.. Penuhkan kesemua bekas acuan..
17
6. Masukkan ke dalam tempat sejuk beku peti ais.. Tunggu semalaman @ beberapa jam sehingga ais krim beku sepenuhnya..

+

+

+

+

18
Ais krim yang baru dikeluarkan dari peti ais adalah sangat beku dan susah dipisahkan dari acuannya.. Celup beberapa saat ke dalam air masak (bersuhu bilik) untuk membuatkan ianya mudah dipisahkan..
19
Ais Krim perisa Milo + Meal Shakes dah ready untuk dimakan..

Ingat seorang dapat makan 2 stick, rupa-rupanya Mia dah habiskan kesemua sekali.. Next time kena buat lagi la macam ni..

10639549_10152708233907579_4011398507643454199_
Ais krim terakhir dapat setengah acuan je.. Still sedap jugak..

Mudah kan untuk menyediakan homemade ice cream ni? Kalau nak gantikan milo dengan perisa lain yang anda suka pon boleh.. Selalunya kita beli sahaja di kedai tetapi biasanya ais krim yang tu mengandungi kandungan gula yang tinggi.. Apa salahnya kalau kali ni kita merajinkan diri untuk buat sendiri.. Berkhasiat, mudah dan menjimatkan..

Antara Khasiat Meal Shakes yang sesuai untuk seisi keluarga:

  • 19 vitamin & mineral yang diperlukan
  • 9 asid amino perlu
  • Sumber terbaik untuk fiber & protein
  • Kaya dengan kalsium
  • Glycemic index yang rendah

Nasib baik bulan ni memang promosi Meal Shakes, so lagi la untung dan menjimatkan.. Kalau anda nak mendapatkan Meal Shakes, boleh hubungi saya untuk tempahan dan mendapatkan harga yang tersangat istimewa..

“MIAQAISARAH”

017-202 3543

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s