Belajar Cara Buat Bulk SMS

Alhamdulillah, x sangka dapat lagi 2 ilmu yang bermanfaat hari Sabtu yang lepas.. Terima kasih pada 2 sifu hebat iaitu sifu Fahmi & sifu Munzir.. Rasa best pulak join biz ni.. Boleh kata, setiap hari ada je benda baru yang dipelajari..

So, entry kali ni saya nak ceritakan cara buat Bulk SMS.. Satu lagi ilmu pasal Snap Party boleh refer SINI ye.. Sebelum tu kita kena la tau dulu apa maksudnya Bulk SMS ni?

Bulk SMS tu maksudnya satu kaedah Khidmat Pesanan Ringkas yang boleh hantar ke ramai orang serentak (SMS Blast Software).. Perkhidmatan ni dikenakan sedikit caj tapi bagi saya kosnya agak berpatutan.. Kaedah ni sesuai sangat untuk orang-orang yang berniaga macam kami ni..

Pernah tak terima SMS dari nombor handphone yang tak dikenali, kadang-kadang pasal insuran ke, pelancaran rumah baru ke atau promosi dari mana-mana pasaraya terkemuka? Ingat diorang ni banyak masa sangat ke nak hantar SMS kat anda semua sorang-sorang? So, teknik dan konsep sama lah yang digunakan, cuma kaedahnya mungkin berbeza dengan apa yang saya nak share kan kat sini.. Keluar modal sikit tapi hasilnya insyaAllah lumayan πŸ™‚

Step by Step untuk setup Bulk SMS ni:

#1Β  Layari website www.bulksms.my

image
Layari website http://www.bulksms.my

 

#2Β  Daftar akaun secara PERCUMA

~ dapat 20 SMS PERCUMA untuk pendaftaran kali pertama

image
Klik ‘Sign Up’
image
Isikan maklumat diri kat sini..

 

#3 Boleh mula ‘Log In’

image
Log in menggunakan maklumat sepetimana dalam borang pendaftaran tadi..

 

#4 Masuk ke Laman Utama

image
Laman Utama..

 

#5 Beli @ Top Up Credit SMS

image
Beli @ Top Up SMS..
image
Boleh beli @ top up kredit SMS ikut bajet anda.. Contohnya: 1000SMS = RM 60 (tertakluk kepada 6% GST).. Untuk pembelian, boleh ikut instruction dekat page ni..

 

#6 Buat ‘New Campaign’

image
Klik Send SMS with Campaign..
image
Pilih With New Campaign..
image
Masukkan text SMS dan nombor-nombor telefon yang berkaitan..

**Nombor telefon juga boleh dimasukkan secara pukal dengan cara import dari format Microsoft Excel..

So, selesai dah set up dan hantar SMS secara serentak ke ramai penerima.. Mudah je kan? Nak tau lebih lanjut penggunaannya, boleh la explore dan trial n error BulkSMS website ni.. heheh.. Saya pun masih baru belajar tapi saya harapkan sedikit sebanyak tutorial ni dapat membantu anda semua ye.. πŸ™‚

“MIAQAISARAH”

012-565 4020

Advertisements

5 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s