Teknik Cantikkan Gambar Menggunakan Smartphone

Zaman sekarang ni, pergi mana-mana pun mesti bawak smartphone macam dah jadi satu kemestian.. Pernah sekali tu keluar ke pejabat, tertinggal pulak smartphone kat rumah, terus jadi tak keruan sepanjang hari.. Tak sabar nak balik, nak peluk-peluk cium smartphone tu.. Walaupun smartphone biasa-biasa je, bila surf internet pun lembab tapi rasa tak lengkap hidup kalau dalam poket ni tak ada smartphone..

Alhamdulillah, sekarang ni dah upgrade sikit smartphone ke iPhone6.. iPhone ni saya terima sebagai hadiah selepas berjaya jadi Johan pertandingan MASTERIA bulan Mei hari tu.. πŸ™‚

image

Sebenarnya, nak jadikan gambar yang kita snap dengan smartphone ni cantik, tak semestinya kena pakai smartphone yang canggih-canggih sangat.. Android, iOS, Windows, Blackberry OS semuanya pun boleh.. Yang penting, kena ada software dan teknik yang betul.. So, kelas Sabtu lepas selain belajar buat Bulk SMS (SMS Blasting), saya diajar teknik snap dan editing oleh sifu Munzir.. Kelas kali ni lebih menjurus kepada teknik snap gambar produk supaya nampak lebih cantik dan menarik.. Antara teknik yang menjadi tumpuan hari tu, adalah teknik FLAT LAY (snap pic secara mendatar atas objek)..

Perkara Asas Yang Perlu Ada:

  1. Pencahayaan yang cukup (cahaya semulajadi dari matahari atau lampu meja seelok-eloknya yang berwarna putih dan bukannya kuning);
  2. Smartphone;
  3. Papan/Poster Putih (optional); dan
  4. Kertas Putih (Kertas Mahjong)(optional)

**Disyorkan penggunaan background putih supaya objek akan lebih menyerlah dan menarik..

Editing Software @ Apps Yang Perlu Ada:

  1. Instagram (untuk edit gambar)
  2. Skitch @ BeFunky (untuk edit text)

“Lama ke masa yang diambil nak edit satu-satu gambar tu??” “Perlu ke edit dalam PC??”

Tak perlukan PC & tak perlu ambik banyak masa pun, lebih kurang seminit je dengan syarat software @ apps kat atas tu dah di install dalam smartphone anda.. Just tukar-tukar setting Instagram seperti contrast, brightness, saturation dan sebagainya, terus siap dan boleh dimuatnaik ke dalam FB anda.. Memang mudah sangat-sangat.. πŸ™‚

image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..

VITA-E COMPLEX

image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..

VIVIX, VITA-E COMPLEX & VITA-C PLUS

image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..

AHMAD KHALIF & MIA QAISARA JADI MODEL

image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..
image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..

**Sebelum dan selepas edit sama je comel nya Ahmad Khalif dan Mia Qaisara ni.. huhuh

Saya ada juga mencuba teknik editing menggunakan instagram ni di luar.. Hasilnya memang mantap dan menarik.. Nak edit pun mudah sangat, hanya mengambil masa lebih kurang 1 minit sahaja..

image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..
image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..
image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..
image
Sebelum edit..
image
Selepas edit..

Menarik kan?? Jom join group besar kami untuk aktiviti-aktiviti yang lebih menarik di masa akan datang.. SERTAI KAMI SEKARANG!! πŸ™‚

“MIAQAISARAH”

012-565 4020

Advertisements

5 comments

  1. macam tau2 je tgh mencari idea ni tapi kalau nak ambik sharp mmg payah. Cth nak amik gambar baju atau tudung bewarna. nnt tak sama plak dgn real punya…ada idea tak

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s