Kolam Air Panas Menarik Di Suria Hotspring Resort Bentong

Minggu lepas, kebetulan kena pergi kursus 3 hari 2 malam di Bentong.. Ingatkan resort nya biasa-biasa je, tapi bila sampai.. MasyaAllah, cantiknya resort nih.. Betul-betul terpencil kat Bentong tu, tak terpikir dek akal ada resort air panas yang sangat awesome kat tengah-tengah hutan.. Kalau nak ke sini, dicadangkan supaya guna Apps Waze atau Google Maps je, memang akan terus sampai.. Kalau nak tengok signboard kat tepi-tepi jalan tu pun ada, tapi kecik sangat, takut tak terperasan & terus sesat lak nanti..

Ni alamat resort tu:

“SURIA HOT SPRING RESORT BENTONG”

Lot 2527, Mukim Bentong,
26700 Bentong, Pahang
Tel : +609 221 0200
Fax : +609 221 0299

026-SuriaHotspringResort-Bentong-FULL-Front-View
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Pintu masuk resort..
028-SuriaHotspringResort-Bentong-FULL-Aerial-View
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Kawasan parking depan yang luas.. Belakang pun still ada..
012-SuriaHotspringResort-Bentong-FULL-Lobby
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Lobi Pendaftaran..
018-SuriaHotspringResort-Bentong-FULL-Hot-Cold-Pool
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Kolam air panas..
020-SuriaHotspringResort-Bentong-FULL-Hot-Cold-Pool
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Kolam mandi kanak-kanak..

Walaupun dah lebih 6 tahun kahwin tapi bila sampai ke sini seolah-olah rasa macam ‘honeymoon’ la pulak.. Walaupun bawak budak 2 orang ni, tapi suasana yang tenang kat sini yang buatkan kita rasa relax sangat.. Mana tak tenangnya, jauh betul resort nih dari dunia luar.. heheh

deluxequad1
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Deluxe Quad Room..

Bilik yang kitorang dapat sama macam pic kat atas nih.. cumanya yang kitorangnye tingkat 3, mengadap parking luar belakang resort.. Walaupun 3 tingkat je bangunan, tapi ada 1 lif comel.. Kecik je.. Ok la tu, tak payah nak penat-penat nak panjat tangga.. Memang selesa sangat la.. Rapatkan katil, terus jadi lagi besar katil.. Sebab risau Khalif jatuh katil so kitorang rapatkan semua katil tu ke dinding je, senang citer.. Lagipun, senang nak bergolek-golek 4 beranak..

016-SuriaHotspringResort-Bentong-FULL-Team-Obstacle
(Sumber : Suria Hotspring Resort) Bilik kitorang yang kat atas sekali tu.. Dari bilik leh nampak aktiviti Team Building ..

Sampai je, Mia terus buat-buat nak tido.. Padahal baru pukul 3 petang.. Khalif lak memang excited kalo dapat main dalam bilik yang luas ni.. Merangkak je kejanye ke sana-sini..

Suria Hot Spring Bentong Bilik
Merasmikan katil yang empuk nih..
Suria Hot Spring Bentong Ahmad Khalif
Muka bahagia dapat bebas main dalam bilik luas & sejuk..

Petang tu terus kena masuk kelas, so tak dapt temankan wifey & anak-anak mandi kolam.. Ingat nak gi mandi petang sikit lepas kelas tapi Mia memang pantang kalau nampak kolam ni.. Mana leh tunggu-tunggu lagi dah..

Suria Hot Spring Bentong Kolam Kanak-kanak
Sedihnya tak dapat join mandi sama.. Mampu pandang dari jauh je la.. huhu

Day 2

Besok paginya, macam mana-mana hotel memang ada sediakan breakfast.. Makanan kat sini seriously sangat sedap.. Lunch dengan dinner pun sedap sangat.. Yang ni tak sediakan sekali dengan caj bilik tapi disyorkan makan je kat sini sebab kat luar tu memang takde kedai makan yang dekat-dekat pun.. Lagipun tak la mahal sangat, lebih kurang RM25/adult rasanya.. kena check balik la, tak ingat dah.. Macam kitorang, untung la sebab makan siang malam pagi petang semuanya sponsored.. heheh..

IMG_3896
Selfie ngan Khalif jap masa breakfast.. Cafe betul-betul sebelah swimming pool je..

Walaupun cafe ni sebelah je ngan swimming pool tapi untuk access ke sana dengan kolam air panas kena ada access card.. So, hanya guest yang menginap je yang boleh mandi-manda.. So, memang sangat privasi.. Patut lah bersih je air mandi kat sini.. Toilet pun banyak dan bersih sangat..

IMG_3912
Pintu nak masuk ke swimming pool dengan kolam air panas..

Bila dah petang tu baru lah dapat merasa nak mandi kat swimming pool ngan air panas sini.. Fuhh, syoknya dapat berendam air panas.. Last sekali dulu mandi air panas kat Baling, Kedah rasanya.. Tu pun dah dekat 10 tahun lepas kot..

IMG_3910
First time Khalif ngan Mia nak mandi air panas kolam..

Jom layan pic kitorang mandi-manda kat sini.. yuhuuuu…

IMG_3915

IMG_4015
Selamba je anak-beranak ni masuk dalam kolam air panas..

IMG_3921 IMG_3922 IMG_3924 IMG_3926 IMG_3928 IMG_3939 IMG_3967 IMG_3985 IMG_3986 IMG_3989 IMG_4031

Besoknya, kami pun balik dengan happynya.. Badan pun segar sebab dapat berendam dalam kolam air panas.. Memang best, rugi sape yang tak try.. InsyaAllah next time kalau ada rezeki, leh datang lagi ke sini.. 🙂

“MIA QAISARAH”

017-202 3543

Advertisements

12 comments

  1. Tempat sangat sangat cantik. Seronok tengok akak dgn abg bwk anak jalan2. Alhamdulillah keluarga bahagia. Dah mula berangan nanti dah kahwin nak bawa anak anak berjalan macam ni. Nanti lau ada pergi mana mana lagi jangan lupa share cerita lagi ye seronok baca.

    Like

      • Terima kasih kak. Amin. Jangan lupa ye post crta2 menarik lg. Bulan 8 ni sya ad join event bt dkt Hot Spring Bentong yeahh dpt lh merasa mndi kolam air pnas hehe. Lau ad aktvti bgthu ye kak mana thu leh join haha.

        Like

      • Terima kasih kak. Amin. Jangan lupa ye post crta2 menarik lg. Bulan 8 ni sya ad join event bt dkt Hot Spring Bentong yeahh dpt lh merasa mndi kolam air pnas hehe. Lau ad aktvti bgthu ye kak mana thu leh join haha.

        Like

  2. Haha punah hrpan event tu tukar buat dekat Hotel Sri Malaysia Genting. Tak dapat lah merasa nak pergi hot spring bentong ni 😦

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s