Percutian Best Di Perth, Australia – Here We Come!!

Walaupun dah lebih 3 bulan, tapi masih terasa lagi kesejukan bila jejak je kaki buat kali pertamanya masa keluar dari airport Perth.. Masa ni pulak musim bunga.. Perghh, memang best sangat feeling tu.. Agaknya tu la kot antara satu sebab ramai antara rakyat kita yang berhijrah ke sana.. Rasa macam nak repeat ke Perth lagi.. hahaha..

Perth Airport
Luar airport Perth.. Mia Qaisara memang suka sejuk-sejuk ni.. Relax je pakai t-shirt.. Abg Yuih macam biasa, stylo abis..

So, dah baca Tips / Persediaan Sebelum Nak Bercuti ke Perth? Kalau belum, dijemput baca dulu ye.. 🙂 Nak jalan-jalan ni tak boleh main redah je k, especially ke negara luar.. Kena prepare betul-betul, insyaAllah semuanya akan dipermudahkan dan kita pun enjoy 🙂

KE AIRPORT KLIA2 –

Flight : Air Asia X

Tarikh & Masa  : 24/09/2016 KL – Perth (9.40 am – 3.10 pm)

Harga : RM 546/orang (return) & RM 250/infant (return) tak termasuk in-flight meal, pilih seat, check-in luggage dan travel insurance Air Asia (Beli masa promo)

Disebabkan flight pukul 9.40 pagi, kitorang bangun seawal jam 4 pagi nak persiapkan si Mia dengan Khalif.. Terpaksa kejut bangun tidur sebab hari masih awal, tapi nasib baik la semuanya bagi kerjasama baik.. Bangun terus ke bilik air, mandi.. Sebab dah cakap kat Mia ngan Khalif, nak bawak gi jungle, tengok kangaroo.. Untuk menjayakan teknik saiko ni, kitorang dah dedahkan Mia ngan Khalif video-video kangaroo kat you tube sejak beberapa minggu awal.. Bagi diorang excited.. hahaha

Ranjau
On the way ke airport, semua tidur balik.. Nasib baik driver pun tak tidur sekali.. Kalau tak, naya..

Lupa nak cakap, trip kali ni pergi sekali dengan abang yg no. 2, Abg Yuih.. Dia yang suggest nak pergi ke negara yang sejuk2, so kita ikutkan je.. heheh.. Kitorang plan jumpa kat Putrajaya Sentral terus.. Senang parking kat situ, naik ERL Transit je ke KLIA 2.. Rate parking lebih kurang RM 6/hari (dah naik harga, sebelum ni cuma RM 4/hari je tapi still better dari parking kat airport)

Percutian Perth
Mia masih belum ada mood, sebab ngantuk..
ERL Transit
Naik public transport je ke KLIA2, mudah dan senang.. Snap pic Abg Yuih dengan my family dulu sambil tunggu ERL Transit.. Mia dah start excited sikit dapat jumpa pakcik dia..
Percutian Perth
Wifey sibuk bergambar, Khalif sedap je tidur dalam Snuggbaby..
Percutian Perth
Memperagakan spek mata yang baru buat semata-mata nak ke Perth.. Yang lama dah dipatahkan Khalif.. Harap yang kali ni jangka hayatnya lama sikit la.. hehehe

Dalam tren ERL lak, punyala seronok Mia.. Ye la, jarang-jarang dapat naik tren kan.. So, hari ni ayah bawak Mia naik tren sekali dengan aeroplane k.. Jangan cakap ayah tak payung tau hahahaha

Percutian Perth
Mia’s happy face..
Percutian Perth
Terpinga-pinga Khalif yang baru bangun tidur dalam karung Snuggbaby dia.. “kat mana aku ni????”
Percutian Perth
Khalif mata stim..
Percutian Perth
Khalif ngantuk lagi..
Percutian Perth
Abg Yuih yang suka travel.. Sebelum ni dah pernah travel ke Eropah & banyak tempat lain lagi.. Australia ni kali yang pertama katanya..
Percutian Perth
Mia & pakcik..
Percutian Perth
Ni la jadinya kalau wifey yg snap pic.. Teknik blur gambar tak kena pada tempat.. hahahaha

Sampai je KLIA 2, still awal lagi nampaknya, so kita sarapan la dulu.. Abg Yuih memang plan bawak sambal hitam pahang.. Tapi disebabkan takut tak lepas masa checking imigresen kat Perth, kita habiskan kat sini je la.. So, beli roti Gardenia je kat airport pastu cari port baik.. Duduk makan sambil borak-borak..

Sambal Hitam Pahang
Fuhh.. memang sedap sambal hitam yg abg Yuih bawak ni..

img_6174 img_6171 img_6172

– DI ATAS AWAN BIRU –

Masa kat imigresen check tu, MasyaAllah punya lah ramai umat manusia.. So terpaksa beratur lama la jugak.. Next time kalau nak boarding, sila cepat sikit ye..

Masa dalam flight pulak, masing-masing dah excited.. Tapi bila dah bawak budak-budak dalam flight ni, skill mengawal anak-anak tu mesti kena ada tau.. Especially flight yang lama-lama macam ni, sampai dekat 5 jam.. Pandai-pandai la nak buat apa ye, nak bawak buku kaler ke, gadget ke, toys ke..

img_6206
Baca manual kapal terbang.. Khalif nak jadi pilot ke nanti? 🙂

img_6201

img_6197
Air Asia X
img_6211
Pic ni nampak seolah-olah macam naik flight pergi honeymoon berdua.. tapi hakikatnya ada askar-askar yang ikut sekali……………….. huhuhu
img_6212
Bila dah tantrum, ni la cara yang paling efektif.. bawak jalan-jalan dalam kapal terbang je..
img_6222
Khalif tolong jangan buat muka comel sangat boleh x? huhuhu

img_6233

img_9479
Isi declaration form dulu.. Mana yang perlu declare tu, elok declare siap-siap.. Kalau tak kena denda pulak nanti..
img_9480
Tu dia Khalif nyenyak tidur macam kat hotel 5 star.. Penuh makanan keliling dia.. hahaha
img_6240
Spray basmi kuman.. Alamak, kantoi la pulak tengah snap pic!!

Perasan tak kenapa pic Mia takde? Mia missed flight ke?? Heheh, tak la.. Sebenarnya Mia behave sangat-sangat sepanjang flight pergi ni sebab dapat duduk kat seat sebelah pakcik Yuih.. Kebetulan ada seat kosong lak sebelah tu.. Abg Yuih bagitau sepanjang flight pun Mia tidur je.. Alhamdulillah dipermudahkan semuanya 🙂

Entry seterusnya : [Percutian Best Di Perth, Australia – Day 1]

Advertisements

7 comments

  1. Salam…bole tau tak masa pergi Perth haritu bulan berapa and musim apa ?Boleh email itinerary ke lindayacob@yahoo.com ?Kalau tak bolehla..hehee. Nak tanya juga..abg Yuih yg pakai cap tu macam kenal.Is it Fairus Mat Arshat? Sorry kalau salah org.Tq ya 😉

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s